Arborist är en person som tar hand om träd. Själva namnet kommer från det latinska ordet för träd. Och en arborist är en professionell person, någon som utbildat sig till att vårda träden.

Dels så sysslar en arborist med att sköta träd. De ska vara vackra och välmående, för träd är en viktig del av vår miljö. Utan träd blir det svårare att andas, för de ger oss mycket syre. Samtidigt så håller de luften ren, de är som ett filter mellan föroreningar och folks lungor. Med andra ord så bör vi ta hand om dem väl.

Men en arborist jobbar också med att fälla träd när det behövs. Hur mycket du än tycker om dem så står de i vägen ibland. Du kanske ska bygga ut huset eller så skymmer trädet sikten för verandan. En ny parkeringsplats ska anläggas eller så är det dags för en ny väg. Ibland måste man fatta beslutet om att ta ner ett eller flera träd. De blir ju också gamla och kan utgöra en fara för omgivningarna.

Att jobba som arborist

Redan på gymnasiet kan du börja din bana som arborist. Det finns speciella inriktningar inom trädgård eller skogsbruk. På sina håll finns det bra kurser på Komvux som motsvarar dessa utbildningar. Sedan kan du gärna fortsätta med högskolestudier, som kombineras med praktik. Det är ganska vanligt att gå en utbildning i utlandet och då framför allt i Storbritannien. De har en lång tradition med trädvård och arborister.

Trädfällning såg

Trädfällning såg

En arborist kan bli certifierad av ISA, the International Society of Agriculture. Återigen så måste du ta dig till utlandet för att få certifikatet, men i Europa kan du göra det i Norge, Storbritannien och Österrike. Annars har Svenska Trädföreningen en certifiering som du kan genomgå efter ett antal år inom yrket. Proven är en blandning av teori och praktik, vilket väl återspeglar en arborists jobb.

För som arborist gäller det att kunna träd. Det handlar mycket om att vårda träden. Se till att de växer som de ska och förhindra att sjukdomar sprider sig. Du måste kunna bedöma risker och se till att de hålls på ett minimum. Man kan lugnt säga att en arborist tycker om träd, de lever med dem på en daglig basis och ser till att de mår bra.

Det kan vara ett krävande arbete rent fysiskt, så god kondition och muskler är en fördel. För en del är det drömjobbet, tänk att få betalt för att klättra i träd! Men framför allt är det ett yrke för den som älskar naturen, och framför allt träd.