Beskära Tujahäck av arborist i Stockholm

Beskära Tujahäck
Beskära Tujahäck

Det finns många sorters tjuor och de skiljer sig åt i storlek och krav på växtzon. Men en sak de alla har gemensamt är att de inte får nya knoppar på gamla stammar. Det innebär att en oförsiktig beskärning kan lämna kala fläckar i häcken, något vi på Wasa Trädfällning, verksamma med trädfällning, undviker. Ett bra grundtips när man ska beskära tujahäcken är att redan från början välja rätt tujasort och sen beskära det korrekt.

  • Välj rätt sort från början.
  • Ta hänsyn till växtzon och växtplats.
  • Beskär med försiktighet för att undvika kala fläckar.
  • Undvik att grenar skaver mot varandra.
  • Anlita ett proffs för att säkra gott resultat.

Bra att veta när ni ska beskära en tujahäck

Vi som jobbar på Wasa Trädfällning i Stockholm rekommenderar dig att löpande ta bort döda grenar. Det här kan du göra under hela året. Döda grenar tas bort precis där de börjar växa ut från stammen. Undvik att lämna kvar stumpar som kan börja ruttna och skada resten av växten. Men för mer avancerade ingrepp är det bra att ta hjälp av oss på Wasa Trädfällning, som har erfarenheter av just tuja.

Vi går nämligen igenom hela häcken och tar bort sådant utgör fara för häckens välmående. Vi kan tack vare vår erfarenhet och kunskap bedöma exakt vilka grenar som kan komma att skava mot andra och öppna upp för skador och infektioner. Vi kommer gärna ut till dig och gör detta under senvåren eller under tidig sommar så att din häck kan möta den nya säsongen med bästa möjliga förutsättningar.

Forma tujahäcken

Syftet med att ha en tujahäck är i många fall att ha en dekorativ avgränsare i trädgården. Därför är det av intresse att hålla den både frisk och grön. Ytterligare ett intresse hos många som skaffar tuja är att hålla häcken i en viss form. Därför är det bra att låta proffs beskära och trimma till topplagret på häcken så att den får den form som önskas.

På Wasa Trädfällning jobbar vi systematiskt igenom din häck genom att varsamt ta bort lager av nya skott och på så vis trimmar vi häcken till en estetiskt fulländad form, naturligtvis i samråd med dig som kund. Vi rör oss runt hela häcken och tar hänsyn till såväl höjd som bredd och djup. Vi säkerställer också att toppen blir tillräckligt smal för att släppa ner ljus till resten av växten.

Verktyg vid beskärning av tjuahäck

Tujahäck behöver inga kraftiga verktyg eller trädgårdsredskap. Däremot behöver man ha rätt utrustning och än viktigare: Utrustningen behöver desinficeras noggrant innan man sätter igång med arbetet att beskära och trimma. På Wasa Trädfällning är vi noga med att de verktyg av typen trädgårdssax, grensax och grensåg är väl rengjorda innan vi sätter igång så att din tujahäck inte riskerar att angripas av sjukdom eller på annat sätt lider skada.